naturalis naturalis   naturalis
naturalis naturalis naturalis naturalis Twój koszyk jest pusty.
E-mail: info@naturaliskosmetyki.pl
naturalis
naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis
naturalis
  Jesteś tu: » START » Laboratorium » Ekstrakty roślinne (9) » EKSTRAKT Z LUKRECJI - 15% KWASU GLICYRYZYNOWEGO
naturalis
Ekstrakty roślinne (9)
 


 

 



powyżej 400 zł



Opinie klientów
Dodaj swoja opinie o:
EKSTRAKT Z LUKRECJI - 15% KWASU GLICYRYZYNOWEGO



Super! Zwalczył u mnie trądzik różowaty, jak i taki zwykły trądzik. Dodany do serum z kompleksem na naczynka łagodzi zaczerwienia.1 [czytaj]
Autor: Olga
Data: 2011-02-12


Jak dla mnie rewelacja!Dodany do delikatnego kremu np.Humektanu świetnie sobie radzi z silnie podrażnioną skórą a na typową wysypkę alergiczną dodaję go do clotrimazolu i już po 30 min można zauważyć jego cudowne działanie.Gorąco polecam:-)1 [czytaj]
Autor: caylea
Data: 2010-11-23

Opinie klientów
Dodaj swoją opinie
Wszystkie opinie: (2)


                               
  Pielęgnacja cery suchej

[...][czytaj]

 
Informacje o nowych produktach i promocjach!




EKSTRAKT Z LUKRECJI - 15% KWASU GLICYRYZYNOWEGO

Cena:

Dostępne Opcje:
gramy:
Ilość:





 

Opis

Składnik o silnym działaniu łagodzącym i przeciwzapalnym, zalecany w stanach zapalnych towarzyszących problemom skórnym takim jak dermatozy, egzemy, świąd, podrażnienia, wszystkie formy trądziku łącznie z trądzikiem różowatym.

Jeden z głównych składników ekstraktu z lukrecji  - kwas glicyryzynowy wywołuje efekt podobny do działania kortyzonu (blokuje  aktywność prostaglandyn i leukotrienów) skutecznie łagodząc stany zapalne skóry, a 2% dodatek kwasu  istotnie zwiększa działanie kortykosteroidów.

Ekstrakt wykazuje silne działanie antybakteryjne, szczególnie w stosunku do Staphylococcus aureus oraz Propionibacterium acnes, dodatkowo zmniejsza przetłuszczanie skóry, dlatego jest doskonałym składnikiem wszystkich kosmetyków do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej - szczególnie postaci grudkowo-krostkowej. Można go łączyć z Ekstraktem z Wierzbownicy oraz Cynkiem PCA.  Dzięki działaniu przeciwwirusowemu  ekstrakt jest skuteczny w walce z wirusem opryszczki.


Glicyryzyna zawarta w ekstrakcie z lukrecji ma zdolność wiązania wody i zatrzymywania jej w naskórku, dlatego ekstrakt z lukrecji jest doskonałym dodatkiem do kosmetyków dla każdego rodzaju cery odwodnionej,  szczególnie w połączeniu z Żelem Hialuronowym 2% oraz Naturalnym Kolagenem Rybim oraz innymi składnikami nawilżającymi, a zawatość fitoestrogenów w ekstrakcie czyni go skutecznym składnikiem formulacji dla cery dojrzałej.


Ekstrakt ma działanie depigmentacyjne, które zawdzięcza obecności glabrydyny składnika blokującego  tyrozynazę enzymu odpowiedzialnego za powstawanie przebarwień. W badaniach potwierdzono jej, porównywalne do hydrochinonu działanie wybielające , bez efektu cytotoksycznego.

EKSTRAKT POCHODZI OD EUROPEJSKIEGO PRODUCENTA, POSIADA EUROPEJSKI CERTYFIKAT JAKOŚĆI: DO FARMACJI, KOSMETYKI, PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO


Działanie:

• silnie łagodzące szczególnie w połączeniu z alantoiną

• przeciwzapalne, przeciwalergiczne

• zdecydowanie zmniejsza zaczerwienienia różnego pochodzenia w tym związane z
   trądzikiem różowatym czy spowodowane nadmierną ekspozycją na promienie UV

• wykazuje  działanie  przeciwstarzeniowe dzięki zawartości fitestrogenów

• wybielające porównywalne z hydrochinonem

• silne działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe, słabsze przeciwgrzybiczne

• zmniejsza wydzielanie sebum

• silny antyoksydacyjne porównywalne z syntetycznym BHT

• chroni przed promieniowaniem UV

• przeciwpróchnicze - wykazuje dużą aktywność wobec Streptococcus mutans,
   bakterii odpowiedzialnej między innymi za próchnicę zębów



Wskazania:

• każdy rodzaj cery odwodnionej

• cera starzejąca się

• cera naczynkowa

• podrażnienia, także po stosowaniu kwasów, retinoidów i rollera

• zaczerwienia popodrażnieniowe,  posłoneczne, związane z trądzikiem różowatym

• przebarwienia, nadmierna pigmentacja

• cera trądzikowa w tym trądzik różowaty

• dermatozy, egzemy, alergie skórne, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry

• lokalne nagromadzenie tkanki tłuszczowej

• spierzchnięte, czerwone dłonie - szczególnie w połączeniu z niacynamidem

• opryszczka


Zastosowanie:


• kremy, sera, toniki do twarzy i ciała

• jako skuteczny antyoksydant zamiast syntetycznych antyutleniaczy

• kremy wybielające

• dodatek do past do zębów

• preparaty wyszczuplające

• kremy do rąk

Dla dociekliwych

Ekstrakt z lukrecji  zawiera dużą ilość saponin trójterpenowych – do 15%,  głównie glicyryzynę,  izoflawony liquirytygeninę i liquirytynę, chalkon izoliquirytygeniny, izoliquirytynę, kumaryny, fitosterole (stigmasterol i beta-sitosterol), cukrowce (mannitol, glukoza, skrobia, sacharoza), garbniki, kwasy (likwirowy, jabłkowy), wit. C, aminokwasy, żywice, sole mineralne.
Słodki smak nadają ekstraktowi  cukrowce oraz glicyryzyna.


Działanie przeciwzapalne i łagodzące


Lukrecja jest substancją zawierającą naturalne sterydy o właściwościach podobnych do kortyzonu – przyjmowana wewnętrznie podnosi ciśnienie krwi i zatrzymuje płyny ustrojowe.

Bardzo efektywne działanie łagodzące ekstraktu z lukrecji zostało potwierdzone wieloma badaniami.
W jednym a nich - w podwójnej ślepej próbie przeprowadzonej na 2 grupach , liczącej każdorazowo 30 ochotników - obserwowano przez dwa tygodnie wpływ 1% i 2 % roztworu ekstraktu z lukrecji na atopowe zapalenie skóry.
Rezultaty pokazały że 2% roztwór był bardzo efektywny w redukowaniu objawów rumienia , obrzęku i świądu.
Konkludując , badacze stwierdzili jego wysoką przydatność w leczeniu atopowego zapalenia skóry.


Działanie depigmentacyjne

Glabrydyna , główny składnik wodnorozpuszczalnej  frakcji lukrecji , ma zdolność blokowania procesu zapalnego i enzymu tyrozynazy , odpowiedzialnego za proces melanogenezy , co  potwierdzono prowadząc badania na kulturach komórek czerniaka.
Działanie ekstraktu porównywane jest do efektywności hydrochinonu , przy czym lukrecja nie wywołuje efektu cytotoksycznego.
Dodatkowo surowiec ma właściwości przeciwzapalne i przyspieszające gojenie.

W badaniu przeprowadzonym z udziałem grupy 40 kobiet w wieku od 18 do 40 lat badano właściwości wybielające lukrecji.
Krem zawierający ekstrakt  nakładany był 2 razy dziennie na jedną stronę twarzy i porównywany z placebo nakładane na druga stronę. Badanie trwało 4 tygodnie i wyłączono z niego uczestniczki będące w ciąży , w trakcie terapii hormonalnej i osoby z ostudą. W trakcie kuracji zabronione była opalanie się i solarium a uczestniczki były zachęcane do używania filtrów przeciwsłonecznych
W rezultacie 80 % osób biorących udział w badaniu zareagowało bardzo dobrze na kurację kremem z ekstraktem – stan skóry praktycznie nie pozwalał na rozróżnienie miejsc z przebarwieniami przed kuracją a zdrową skórą bez przebarwień.
Pozostali pacjenci zareagowali w stopniu dobrym do średniego , przebarwienia zostały usunięte tylko częściowo.
 

Działanie antyoksydacyjne


W innym badaniu sproszkowane kłącze lukrecji ekstrahowano metanolem. Otrzymany ekstrakt testowano na jego aktywność antyoksydacyjną w stężeniu 0,1 %,  0,5 % , 1,0 % i 2 %  w formulacji emulsyjnej w porównaniu z  antyutleniaczami syntetycznymi.
Po każdym okresie kontrolnym ( 2 tygodnie , 1 , 2 i 3 miesiące ) badano postępującą oksydację jednego ze  składników kremu. Po każdym okresie potencjał antyoksydacyny ekstraktu był większy niż dwóch innych , syntetycznych antyoksydantów we wszystkich ich  koncentracjach.
To sugeruje , że ekstrakt , szczególnie w koncentracjach 0,5 % i 1 % jest bardzo efektywnym surowcem do ochrony substancji łatwo oksydujących.


Niwelowanie tkanki tłuszczowej


Jeden ze składników ekstraktu - kwas glicyretynowy blokuje dehydrogenazę 11- beta hydroksysteroidów ( HSD11B ), dzięki czemu zmniejsza się dostępność kortyzolu dla komórek tłuszczowych , składnika biorącego udział w rozmieszczeniu i magazynowaniu tkanki tłuszczowej w organizmie .
Grupa kobiet o normalnym BMI , stosująca krem zawierający 2,5 % kwasu glicyretynowego po miesiącu stosowania zanotowała istotne zmniejszenie grubości tkanki tłuszczowej w obrębie ud , co sugeruje , ekstrakt z lukrecji może być skutecznie użyty do redukcji lokalnie nagromadzonej tkanki tłuszczowej.



Bibliografia :
http://tinyurl.com/ytnulp
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?c...ool=pubmed_docsum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437747?dopt=Abstract
http://www.nwww.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15894038
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14730371?dopt=Abstract
http://www.scf-online.com/english/38_e/naturalactives38_e.htm
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12637783
Elżbieta Hołderna-Kędzia, Bogdan Kędzia, Alina Mścisz Investigations of plant extracts with high antibiotic activity



Skład

Skład: Glycyrrhiza Glabra L. 15 % kwasu glicyryzynowego

EKSTRAKT POCHODZI OD EUROPEJSKIEGO PRODUCENTA, POSIADA EUROPEJSKI CERTYFIKAT JAKOŚĆI - DO FARMACJI, KOSMETYKI, PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO

Zalecane dozowanie: 0,5 – 2 %

Właściwości fizykochemiczne:

Kolor - brązowy

Zapach – charakterystyczny

Postać : drobny proszek, rozpuszczalny w wodzie

Gęstość : 0,5 g / cm3

Zalecenia techniczne:

Przechowywanie – w temp. 5-20o C, w szczelnym opakowaniu



Data dodania produktu do sklepu: środa, 06 październik 2010.


Copyright © naturaliskosmetyki.pl - Powered by marecki.name :: Tworzenie stron www | Projekt gradiczny soqlloos