Glukonolakton jest estrem kwasu D-glukonowego, który w młodej skórze powstaje z glukozy. Na potrzeby przemysłu kosmetycznego na ogół jest pozyskiwany przez fermentację ziarna kukurydzy.
Składnik ten to wynik poszukiwań przez przemysł kosmetyczny łagodniejszych alternatywnych dla kwasów alfa-hydroksylowych, o równie skutecznym działaniu. Cząsteczki glukonolaktonu i kwasu glikolowego są podobnej budowy, jednak z tą różnicą, że glukonolakton ma molekułę większą, penetruje skórę wolniej i w mniejszym stopniu - stąd delikatniejsze działanie, brak pieczenia po aplikacji i podrażnień. W przeciwieństwie do AHA glukonolakton jest uznawany za bezpieczny nawet dla cer tak delikatnych jak atopowa, dotknięta trądzikiem różowatym, skłonna do podrażnień i pękających naczynek. Z powodzeniem może być stosowany także na okolice oczu czy usta.
Glukonolakton ma też zalety, których nie mają ani kwasy AHA, ani BHA. Będąc chelatorem wyłapuje jony metali ciężkich, hamując tym samym ich prooksydacyjne działanie. Zapobiega utlenianiu wrażliwych substancji porównywalnie z witaminą C i kwasem cytrynowym.
Wpływ przeciwtrądzikowy
Lotion z 14% glukonolaktonem jest skuteczniejszy w walce z trądzikiem niż 5% nadtlenek benzoilu. Jest też środkiem nie powodującym skutków ubocznych w postaci podrażnień czy działania prooksydacyjnego, co niestety czyni nadtlenek. Efekt przeciwtrądzikowy wynika z przeciwzapalnych i keratolitycznych właściwości glukonolaktonu.
Substancja nawilżająca i wzmacniająca barierę skórną
Glukonolakton zatrzymuje wodę w naskórku, a stopień nawilżenia skóry bywa porównywany z siłą działania gliceryny i glikolu propylenowego. W zdecydowany sposób wzmacnia barierę lipidową skóry. Testy przeprowadzono pod tym kątem 1997 roku i wykazały, że przy jednakowych stężeniach 8% kwasu glikolowego i glukonolaktonu, po 4 tygodniach stosowania emulsji 2 razy dziennie tylko ta druga chroniła skórę przed szkodliwym działaniem SLS, zmniejszając znacznie przeznaskórkową utratę wody (TEWL). Glukonolakton uszczelniając naskórek chroni także przed działaniem innych substancji drażniących. Stąd jest polecany nie tylko jako substancja złuszczająca dla wrażliwych cer, ale też leczenie wspomagające takich dolegliwości jak AZS czy rosacea. Przeprowadzono nawet specjalne testy, mające sprawdzić te założenia w praktyce. Jak się okazało po 12 tygodniach stosowania preparatów pielęgnacyjnych z glukonolaktonem, zdecydowana większość z 30 ochotniczek cierpiących na trądzik różowaty lub AZS uzyskała sporą poprawę parametrów skórnych - zmniejszenie wysuszenia, i zaczerwienienia, wygładzenie powierzchni skóry i ogólnie mniejszą podatność na podrażnienia.
Glukonolakton a promieniowanie słoneczne i fotostarzenie
W przeciwieństwie do kwasu glikolowego, który jest substancją wysoce uwrażliwiająca na UV, glukonolakton tego nie tylko nie powoduje, ale też wykazuje działanie ochronne. Badania opublikowane w Journal of Dermatologic Surgery wykazały, że chroni włókna elastyny i zapewnia aż do 50% ochrony przed promieniowaniem słonecznym. Działanie to zawdzięcza swoim właściwościom chelatującym i antyoksydacyjnym. W testach wykazano zmniejszenie objawów fotostarzenia skóry już po 6 tygodniach stosowania preparatu z glukonolaktonem. Zaobserwowano zwiększenie jędrności skóry, spłycenie drobnych zmarszczek, zmniejszenie szorstkości i przebarwień, a także wyraźne zwężenie porów. Średnią poprawę oceniono na 15-33% w zależności od rodzaju uszkodzenia skóry (mniejszą w przypadku przebarwień, większą jeśli chodzi o wygładzenie naskórka). Po 12 tygodniach zmierzono także jak zmieniła się głębokość zmarszczek i wyniki również były zadowalające - ponad 30% poprawy. Trzeba jednak pamiętać, że tak dobre rezultaty uzyskano przy dwukrotnej dziennej aplikacji przez 6-12 tygodni.
Źródła:
1. Materiały producenta
2. Gluconolactone
3. A comparative study of gluconolactone versus benzoyl peroxide in the treatment of acne
4. The Polyhydroxy Acid Gluconolactone Protects Against Ultraviolet Radiation in an In Vitro Model of
Cutaneous Photoaging
5. Polyhydroxy Acids
6. Hydroxy Acid and Beyond - Barbara Green
7. Polyhydroxy Acids Promote Optimal Barrier Function
