Hydrolat o sprawdzonym działaniu uspokajającym. W kosmetyce hydrolat lawendowy stosuje się w pielęgnacji cery wrażliwej, delikatnej, dojrzałej. Dzięki składnikom przeciwzapalnym i zmniejszającym wydzielanie łoju jest doskonałym, delikatnym kosmetykiem dla cery mieszanej oraz tłustej.
Bardzo dobrze sprawdza się jako samodzielny tonik do twarzy - wystarczy skórę spryskać hydrolatem i po chwili osuszyć, lub przetrzeć wacikiem nasączonym aromatycznym płynem. Hydrolat może także zastąpić wodę w recepturach, co zdecydowania zwiększy walory pielęgnacyjne kosmetyku.
Hydrolat sprzedawany jest w butelce z atomizerem, który tworzy bardzo delikatną, nawilżającą mgiełkę. Surowiec jest dostępny także w formie Zapasu w butelka 100 ml z praktycznym zakraplaczem.
Wskazania:
• cera dojrzała
• cera mieszana, tłusta
• cera wrażliwa
• nadmierne wydzielanie sebum
• problemy z zasypianiem
Zastosowanie:
• jako samodzielny tonik, mgiełka nawilżająca do twarzy i ciała
• baza do toników w połączeniu z innym składnikami
• wodna baza do toników na skórę głowy w połączeniu z Kerastimem, kwasem salicylowym itd. stosowanych pomocniczo przy wypadaniu włosów, łupieżu, łojotokowym zapaleniu skóry
• w formulacjach jako zamiennik wody
• w serach i kremach pod rolkę
• dodatek do gotowych kosmetyków: kremy, żele, szampony i odżywki do włosów  |