naturalis naturalis   naturalis
naturalis naturalis naturalis naturalis Twój koszyk jest pusty.
E-mail: info@naturaliskosmetyki.pl
naturalis
naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis
naturalis
  Jesteś tu: » START » Laboratorium » Aktywne składniki (21) » L - ARGININA
naturalis
Aktywne składniki (21)
 





powyżej 300 zł



Opinie klientów
Dodaj swoja opinie o:
L - ARGININA



Tak, tak, tak! Przede wszystkim nawilża, koi i goi. Niezbędnik w tonikach kwasowych, trzeba tylko uważać i dodawać małymi porcjami bo podnosi Ph roztworu.1 [czytaj]
Autor: malinowa
Data: 2010-04-01

Opinie klientów
Dodaj swoją opinie
Wszystkie opinie: (1)


                               
  Pielęgnacja cery suchej

[...][czytaj]

 
Informacje o nowych produktach i promocjach!




L - ARGININA

Cena:

Dostępne Opcje:
gramy:
Ilość:





 

Opis

Aminokwas o działaniu nawilżającym, gojącym, wzmacniającym włosy i przyspieszającym ich porost.

Działanie argininy:

• bierze udział w syntezie kolagenu i wzmaga procesy gojenia skóry,
  szczególnie w przypadku, gdy są osłabione (cukrzyca, niedobory pokarmowe,
  AZS)

• ma zdolność wpływania na poziom wewnątrzkomórkowych jonów potasu, 
  dzięki czemu aktywuje naprawę uszkodzonej bariery skórnej nawet po
  jednokrotnej aplikacji

• zwiększa miejscowo ukrwienie i podnosi temperaturę skóry, zmniejsza uczucie
  wychłodzenia dłoni i stóp

• podnosi poziom mocznika w skórze skuteczniej niż robi to sam mocznik – przy
  stężeniu 2,5%

• zwiększa nawilżenie i zwartość naskórka

• wpływa wygładzająco na włosy, ułatwia ich rozczesywanie, zapobiega
  elektryzowaniu

• zwiększając syntezę tlenku azotu i działając rozszerzająco na naczynia 
  krwionośne wzmaga wzrost włosa w sposób analogiczny do minoxidilu

• w wyższych stężeniach aplikowana w formie peelingu wygładza naskórek,
  działa 'polerująco', łagodzi i nawilża

• podnosi  pH formulacji z kwasami AHA, PHA, BHT nie obniżając ich 
  skuteczności


Wskazania:

• skóra sucha o osłabionej barierze lipidowej

• skóra odwodniona

• rany, skaleczenia, otarcia naskórka

• pielęgnacja cery po peelingach kwasowych

• pierwsze oznaki starzenia

• AZS

• włosy suche, skłonne do elektryzowania i plątania

• osłabiony porost włosów

• wzmacniająco w przypadku łysienia


Zastosowanie:

• toniki, sera i kremy do twarzy

• toniki z kwasami (w połączeniu z G.A.)

• balsamy i lotiony do ciała

• odżywki, mgiełki i szampony do włosów

• preparaty wzmacniające włosy

Dla dociekliwych

Arginina jest aminokwasem pozyskiwanym na potrzeby kosmetyki z brązowego cukru. W organizmie odgrywa zasadniczą rolę w cyklu mocznikowym, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu krążenia. Od kilkunastu lat trwają intensywne badania nad argininą i jej potencjalnymi leczniczymi właściwościami, które wydają się coraz szersze.

Arginina w środowisku wodnym pod wpływem obecnego w skórze enzymu arginazy przekształca się do mocznika i ornityny, podnosząc poziom mocznika w skórze silniej niż robi to aplikowany zewnętrznie mocznik. Jako jego prekursor jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry, które charakteryzuje się między innymi mocznikowymi deficytami. Zwiększa nawilżenie naskórka, wzmacnia barierę i łagodzi obraz choroby.

Naprawa uszkodzonej bariery skórnej ma związek także z wewnątrzkomórkowym poziomem jonów potasu i kanałami potasowymi. Ich blokery powodują opóźnienie procesu naprawczego i na odwrót - otworzenie kanałów potasowych przyspiesza naprawę bariery i to już po jednokrotnej aplikacji substancji, która działa na kanały potasowe. Arginina jest jednym z niewielu składników kosmetycznych, które te kanały otwierają. Ten fakt w połączeniu ze znacznym zwiększaniem poziomu mocznika w skórze powoduje, że arginina ma unikalne właściwości gojąco-regeneracyjne. Z powodzeniem może być polecana wszędzie tam, gdzie skóra została uszkodzona - czy to w przypadkowy sposób skutkujący utworzeniem rany czy w celowy w postaci aplikacji kwasowego peelingu. Nawet medycyna korzysta z tych właściwości argininy, zalecając często suplementację tym aminokwasem osobom przed i po zabiegach chirurgicznych.

Jako prekursor tlenku azotu znajduje również zastosowanie wszędzie tam, gdzie pożądane jest zwiększenie ukrwienia i rozszenie naczynek krwionosnych, a więc:

w preparatach rozgrzewających

w produktach wzmacniających porost włosów

w lekach wzmagających erekcję


Na argininie o stężeniu 20% bazują również profesjonalne preparaty z kwasem mlekowym przeznaczone do stosowania w gabinetach kosmetycznych. Takie peelingi, choć łagodne, działają szczególnie widocznie po zabiegach oczyszczania czy mikrodermabrazji. Przyszpieszają proces gojenia skóry, nawilżają i wygładzają, nie powodując przy tym podrażnień.


Źródła:
1. Arginina w kosmetyce
2. The influence of L-arginine on the regulation of epidermal arginase.
3. Potassium channel openers accelerate epidermal barrier recovery.
4. Topically applied arginine hydrochloride. Effect on urea content of stratum corneum and skin hydration
    in atopic eczema and skin aging
5. Arginina z nową twarzą



Skład

Skład: L-Arginine USP (spełnia wymogi Farmakopei Europejskiej oraz  
                                Farmakopei  Amerykańskiej )

Ciężar właściwy: 0.74g/ml


Zalecane stężenie:
0,5-20%


Właściwości fizyczno-chemiczne:

• biały, krystaliczny proszek, bez zapachu

• pH  11.3

• całkowicie rozpuszczalna w wodzie


Zalecenia techniczne:

• przechowywać w temp. pokojowej

• unikać kontaktu z powietrzem i wilgocią – nie przechowywać w łazience

• arginina zdecydowanie podnosi pH formulacji, wartość tę należy skorygować
  przy pomocy  kwasów.



Data dodania produktu do sklepu: niedziela, 06 grudzień 2009.


Copyright © naturaliskosmetyki.pl - Powered by marecki.name :: Tworzenie stron www | Projekt gradiczny soqlloos