Substancja aktywna o działaniu silnie nawilżającym, przeciwtrądzikowym oraz antybakteryjnym; regulator pH.
Działanie mleczanu sodu:
• Mleczan sodu jest sodową solą kwasu mlekowego, występującą naturalnie w skórze i wchodzącą w skład NMF (naturalnego czynnika nawilżającego). Z powodzeniem stosowany jest nie tylko w kosmetyce, ale i w przemyśle spożywczym, gdzie uchodzi za substancję całkowicie bezpieczną. Działa konserwująco, antybakteryjnie i zwiększa aktywność antyoksydantów. W kosmetyce ceniony głównie za swoje niesłychane działanie nawilżające i uważany za jeden ze skuteczniejszych humektanów, działający silniej niż kwas hialuronowy, gliceryna czy jego kuzyn kwas mlekowy, od którego działa jednocześnie o wiele łagodniej.
•Ostatnie badania wskazują także na zasadność jego stosowania w przypadku produktów do mycia, jego dodatek nawet do gotowego żelu myjącego nie tylko zwiększy jego trwałość, ale i zminimalizuje wysuszający wpływ detergentów. Nawet w przypadku, gdy kontakt preparatu myjącego ze skórą wynosi tylko 30 sekund - działanie mleczanu sodu już będzie wyczuwalne w postaci mniejszego wysuszenia czy podrażnienia skóry i efekt taki trwa około 4 godzin. Polecamy ten produkt szczególnie w przypadku cer, które na kontakt z wodą czy jakimkolwiek detergentem reagują natychmiastowym ściągnięciem skóry.
• Podobnie jak kwas mlekowy przy dłuższym i regularnym stosowaniu wykazuje silne działanie przeciwtrądzikowe; więcej na ten temat w zakładce dla dociekliwych.
• Zwiększa efektywność kuracji retinoidowych, nie tylko ze względu na przeciwtrądzikowe działanie, ale przede wszystkim poprzez zmniejszenie przesuszenia naskórka.
• Działa lekko rozjaśniająco przy przebarwieniach skórnych.
• Służy do regulowania pH kosmetyku, stanowi bufor zapobiegający gwałtownym zmianom pH formulacji po dodaniu np. silnych kwasów.
• Znajduje również zastosowanie w domowym wyrobie mydeł, utwardzając kostkę mydlaną, a także poprawiając właściwości samego mydła, które wywiera wpływ nawilżający i nie powoduje łuszczenia skóry.
Wskazania:
• cera delikatna, skłonna do odwodnienia i przesuszeń
• wspomagająco podczas stosowania retinoidów
• trądzik zwyczajny i skłonność do zaskórników (wspomagająco)
• stany zapalne skóry i cysty
• przebarwienia (wspomagająco)
Zastosowanie:
• toniki, sera i kremy nawilżające i przeciwtrądzikowe do twarzy i ciała
• jako dodatek do preparatów myjących
• preparaty do włosów i suchej, łuszczącej się skóry głowy
• w innych produktach jako regulator pH (podnosi i stabilizuje pH formulacji)
• w domowej produkcji mydeł
|