Jest to płynny węglowodanowy kompleks, który doskonale odpowiada naturalnemu składowi węglowodanów obecnych w warstwie rogowej ludzkiego naskórka. Składnik jest pozyskiwany w procesie przetwarzania d-glukozy pochodzenia roślinnego. Często jest stosowany w ekskluzywnych kosmetykach naturalnych.
Jest wyjątkowym składnikiem, który reguluje wilgotność głębokich warstw skóry, likwiduje szorstkość naskórka, oraz utrzymuje wysoki poziom nawilżenia nawet po oczyszczeniu skóry detergentami.
Aktywna molekuła doskonale wiąże cząsteczki wody w komórkach skóry, działając zarówno w naskórku jak i głębszych warstwach skóry. Potocznie jest nazywana magnesem wody ponieważ mocno przywiera do keratyny znajdującej się w naskórku, kumulując w sobie zapasy H2O. Dzięki tworzeniu tak silnych połączeń z keratyną, składnik jest odporny na wymywanie podczas codziennego oczyszczania skóry detergentami. Jest usuwany tylko podczas naturalnego procesu złuszczania naskórka. Dzięki temu regularne stosowanie cukrowego nawilżacza wyraźnie poprawia stopień nawilżenia skóry i normalizuje funkcje jej płaszcza hydrolipidowego.
W przeciwieństwie do innych popularnych humektantów nie traci swoich nawilżających właściwości nawet przy bardzo niskim poziomie względnej wilgotności powietrza . Dzięki temu jest doskonałym nawilżaczem szczególnie w okresie jesienno-zimowym kiedy wilgotność powietrza w pomieszczeniach spada nawet poniżej 30%.
Zastosowanie: do każdego rodzaju cery ze szczególnym uwzględnieniem cery odwodnionej. Może być stosowany wymiennie lub równolegle z gliceryną i Kompleksem nawilżającym NMF
Kremy, lekkie emulsje i żele do pielęgnacji twarzy, mgiełki nawilżające do twarzy, ciała i włosów, balsamy do ciała, kremy do rąk, szampony i odżywki do włosów. Dobrze się sprawdza jako dodatek do gotowych kosmetyków (dodawany na dłoni do porcji kremu lub emulsji).  |