naturalis naturalis   naturalis
naturalis naturalis naturalis naturalis Twój koszyk jest pusty.
E-mail: info@naturaliskosmetyki.pl
naturalis
naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis naturalis
naturalis
  Jesteś tu: » START » Laboratorium » Aktywne składniki (23) » NIACINAMID WITAMINA B3 - zredukowane działanie drażniące
naturalis
Aktywne składniki (23)
 


 

 



powyżej 400 zł



Opinie klientów
Dodaj swoja opinie o:
NIACINAMID WITAMINA B3 - zredukowane działanie drażniące



Mój niezbędnik w antyoksydacyjnych serach z wybranym ekstraktem roślinnym - rozjaśnia, łagodzi podrażnienia, dobrze wpływa na cerę trądzikową, bez problemu rozpuszcza się w wodzie/hydrolacie.1 [czytaj]
Autor: Myszka
Data: 2011-11-04


Bardzo pomocna witaminka - skóra wygładzona, jakby jaśniejsza, miękka. Nie podrażnia, choć mam cerę naczynkową. Rozpuszczam w żelu HA, dodaję 2 krople wybranego oleju (najczęściej malinkę) i mam świetne, szybkie, poranne serum.1 [czytaj]
Autor: Katarzyna
Data: 2011-09-13


Swietna witaminka - rozjaśnia, wygładza - w ogóle skóra wygląda cudnie to drugi po wit. c składnik który w tak spektakularny sposób dział na skórę. Niedowiarkom polecam :)1 [czytaj]
Autor:
Data: 2010-02-11

Opinie klientów
Dodaj swoją opinie
Wszystkie opinie: (3)


                               
  Pielęgnacja cery suchej

[...][czytaj]

 
Informacje o nowych produktach i promocjach!




NIACINAMID WITAMINA B3 - zredukowane działanie drażniące

Cena:

Dostępne Opcje:
gramy:
Ilość:





 

Opis

Niacinamid z niską zawartością kwasu nikotynowego (tylko 0,017%) to podstawa pielęgnacji każdego rodzaju cery.  Chyba żadna z substancji nie posiada tak szerokiego spectrum działania, będąc przy tym tanią, stabilną, rozpuszczalną w wodzie i łatwo przenikającą przez rogową warstwę naskórka.

Witamina B 3 dostępna w naszym sklepie zawiera wyjątkowo niskie stężenie kwasu nikotynowego – tylko 0.017%, dzięki czemu nie powoduje rozszerzenia naczyń krwionośnych i może być z powodzeniem stosowana do pielęgnacji cery naczyniowej, wrażliwej, ze skłonnością do rumienia.

Niacinamid jest składnikiem odpowiednim dla skóry młodszej i starszej, zarówno suchej jak i tłustej, skłonnej do zmian zapalnych. Stymuluje syntezę kolagenu w dojrzałych fibroblastach, spłyca drobne zmarszczki, uelastycznia skórę uszkodzoną przez UV. Jest silnym antyoksydantem, zapobiega immunosupresji wywołanej promieniowaniem słonecznym i zwiększa liczbę podziałów fibroblastów (tzw. limit Hayflicka, wg którego każda komórka może dzielić się określoną ilość razy). Może więc być z powodzeniem stosowany jako profilaktyka przeciwko dalszemu procesowi fotostarzenia.

Niacinamid odbudowuje naturalną barierę ochronną zwiększając syntezę ceramidów, kwasów tłuszczowych i cholesterolu w przestrzeni międzykomórkowej, zwiększa nawilżenie i zwartość skóry.

Zmniejsza przebarwienia. 

Wykazuje działanie przeciwtrądzikowe, systematycznie  stosowany zdecydowanie zmniejsza wydzielanie sebum, jest skuteczny również w przypadku trądziku różowatego.

Stosując niacinamide warto pamiętać, że jego działanie jest proporcjonalne do stosowanego stężenia - im wyższe, tym efekt lepszy. Jednak jak przy każdym nowym składniku zalecamy zaczynanie od mniejszych dawek i stopniowe zwiększanie ich zgodnie z tolerancją skóry.


Wskazania:

•  skóra sucha, odwodniona, szorstka zarówno twarzy jak i dłoni

•  skłonność do podrażnień i łuszczenia

•  osłabienie bariery skórnej

•  objawy fotostarzenia, zmarszczki

•  trądzik różowaty / skłonność do zaczerwienienia

•  trądzik zwyczajny, zaskórniki, rozszerzone pory

•  zmiany zapalne

•  wspomaganie kuracji retinoidowych

•  łupież

•  skłonność do infekcji grzybiczych i bakteryjnych skóry głowy


Zastosowanie:

• kremy, żele, sera do twarzy  i dekoltu

• balsamy do ciała

• kremy do rąk

• płyny do skóry głowy

• wszelkiego rodzaju szampony, odżywki do włosów 

• jako dodatek do gotowych produktów

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dla dociekliwych

Witamina B3  obejmuje dwa związki - kwas nikotynowy i jego amid niacynamid/niacinamide. W organizmie może być syntezowana z tryptofanu, jednak jej główne źródło stanowi pożywienie. Witamina B3 bierze udziała w metabolizmie węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Odpowiada za prawidłowy poziom cholesterolu, sprawną pracę systemu nerwowego, produkcję enzymów trawiennych w żołądku i jelitach, ma również wyraźny wpływ na stan skóry. Jej brak powoduje chorobę zwaną pelagrą (z włoskiego pella agra to szorstka skóra), a niedobory skutkują zaczerwienieniem, szorstkością, słabym ukrwieniem skóry, skłonnością do przebarwień, stanów zapalnych i owrzodzeń, szczególnie w miejscach narażonych na działanie promieniowania UV.

Kwas nikotynowy w większych dawkach stosowany jest w medycynie jako skuteczny lek przeciwko hiperlipidemii, niestety taka kuracja niesie za sobą skutki uboczne w postaci napadowego rozszerzenia naczynek krwionośnych i rumień. Identycznie działa aplikowany zewnętrznie (co ma swoje plusy, np może przyspieszać wzrost włosów), jednak ze względu na skutki uboczne w kosmetyce wykorzystywana jest głównie amidowa forma kwasu nikotynowego - niacinamide. Dostępne w handlu produkty zawierają jednak mniejsze lub większe zanieczyszczenia w postaci kwasu nikotynowego, ważne jest więc przy skłonnościach do rumienia i rozszerzonych naczynkach, aby wybierać produkt o możliwie największym stopniu oczyszczenia. Niacinamide dostępne w naszym sklepie zawiera tylko 0.017% kwasu nikotynowego i nie powoduje rozszerzenia naczynek krwionośnych. Przeciwnie - wykazano bowiem, że stosowanie oczyszczonego niacinamide poprzez wpływ na barierę skórną i działanie przeciwzapalne zmniejsza rumień. Należy jednak uważać, aby pH docelowego preparatu mieściło się w granicach 3.0-7.5; uniemożliwi to hydrolizę amidu do kwasu nikotynowego.

Wpływ na barierę lipidową
Za odpowiednie nawilżenie i odporność skóry odpowiada przede wszystkim sprawnie działająca bariera lipidowa, składająca się z ceramidów, kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Niestety w wyniku działania wielu czynników (złe warunki atmosferyczne, uboga dieta, stosowanie silnych detergentów, uszkodzenia słoneczne, kuracje retinoidami, choroby skórne jak AZS czy trądzik różowaty) nie funkcjonuje ona na ogół tak jak powinna. Zwiększa się wtedy przeznaskórkowa utrata wody, wzrasta wysuszenie, skłonność do podrażnień i łuszczenia, naskórek jest szorstki i mało elastyczny.
Niacinamid odbudowuje naturalną barierę ochronną zwiększając syntezę ceramidów, kwasów tłuszczowych i cholesterolu w przestrzeni międzykomórkowej, zwiększa nawilżenie i zwartość skóry. Ten fakt może również mieć zastosowanie w przypadku skóry głowy skłonnej do łupieżu i infekcji grzybiczych. Obecnie wiadomo już, że słaba bariera skórna oznacza większą podatność na wtórne zakażenia grzybami i toksynami i znacznie zmniejsza skuteczność stosowanych terapii. Warto więc zastosować niacinamide jako dodatek do przeciwłupieżowych i przeciwgrzybiczych kuracji, szczególnie w przypadku używania mocnych detergentów i  ubogiej diety.

Polecamy stosowanie tego składnika szczególnie w przypadku kuracji retinoidami. Niacinamide stymulując syntezę lipidów naskórkowych i regulując działanie akwaporyn-3 (białek dostarczających wodę i glicerol do wnętrza komórek) zmniejsza w znacznym stopniu negatywne efekty uboczne jakie powodują retinoidy - łuszczenie, wysuszenie, zaczerwienienie i świąd. Warto o takim wspomaganiu pomyśleć nie tylko w trakcie, ale i przed sięgnięciem po retinoidy.

Zmniejszanie przebarwień
W przeciwieństwie do większości depigmentujących środków, które zmniejszają aktywność tyrozynazy, niacinamide hamuje transfer melanosomów z melanocytów do korneocytów, co wykazano również in-vivo dla stężenia 2-5%. Oznacza to rozjaśnienie przebarwień i poprawę kolorytu skóry już po 4 tygodniach stosowania preparatu z niacinamide.

Niacinamide a trądzik
Zgodnie z badaniami niacinamide jest także mocną bronią przeciwko wszelkim zmianom trądzikowym. Działa przeciwzapalnie, przeciwhistaminowo, znacznie redukuje syntezę trójglicerydów i kwasów tłuszczowych zmniejszając wyraźnie lipogenezę w sebocytach. Żel z 4% niacinamide hamuje po 8 tygodniach zapalne zmiany trądzikowe silniej niż 1% roztwór klindamycyny. Zwęża rozszerzone pory i spowalnia powstawanie zaskórników. Wzmacniając barierę lipidową jest pomocny również w przypadku trądziku różowatego.



Skład

Skład: Niacinamide

Zalecane stężenie: 2-5%

Ciężar właściwy: 0,58g/ml
 

Właściwości fizyczne:


- biały, krystaliczny  proszek

- bez zapachu

- rozpuszczalny: w wodzie, alkoholu


Zalecenia techniczne:


- stabilny w roztworach wodnych przy pH 3.0-7.5

- w środowisku wyraźnie kwaśnym i zasadowym (pH<3; pH>7.5) ) ulega hydro-
   lizie do kwasu nikotynowego

- nie podgrzewać do temp. wyższej niż 85oC

- odporny na działanie tlenu, światła, metali ciężkich

- przechowywać  w zamkniętych pojemnikach, w temperaturze pokojowej

- odporny na działanie temperatury poniżej 85°C

 



Data dodania produktu do sklepu: wtorek, 28 październik 2008.


Copyright © naturaliskosmetyki.pl - Powered by marecki.name :: Tworzenie stron www | Projekt gradiczny soqlloos