Bardzo lekki olej, idealny na słoneczne, letnie dni. Dzięki bardzo wysokiej zawartości naturalnej witaminy E w formie gamma - tokoferolu oraz tokotrienoli, a także karotenoidów i kwasu ellagowego działa silnie antyoksydacyjnie, oraz stanowi naturalną ochronę przeciw promieniowaniu UV*
Niska zawartość kwasu oleinowego (Oleic Acid - C18:1 ) na poziomie 11,7%, pozwala na bezpieczne stosowanie oleju w pielęgnacji cery tłustej, mieszanej.
Działanie oleju z pestek maliny:
• silne działanie antyoksydacyjne
• absorbuje promieniowanie UV głównie w zakresie UVC, UVB i w pewnym stopniu UVA
• działa przeciwzapalnie, łagodząco – dzięki wysokiej zawartości NNKT
• nawilża, zmiękcza i ujędrnia cerę dojrzałą
• jest dobrym promotorem przejścia dla składników aktywnych
• reguluje gospodarkę lipidową zapobiegając powstawaniu zaskórników
Wskazania:
• każdy rodzaj cery: mieszana, sucha, dojrzała
• skóra podrażniona po ekspozycji na słońce
• ochrona przed fotostarzeniem
• skóra tłusta, odwodniona
• skóra wrażliwa, atopowa
Zastosowanie:
• szybkie sera antyoksydacyjne do twarzy i szyi oraz okolic oczu - idealne pod kremy z filtrem
• kremy i sera do pielęgnacji cery dojrzałej, zniszczonej promieniowaniem UV
• kosmetyki do pielęgnacji cery alergicznej, atopowej
• kremy do rąk
• balsamy i sera do ciała
• cenny dodatek do gotowych kosmetyków – wystarczy dodać niewielką ilość oleju, wymieszać na dłoni i zaaplikować na skórę
• w połączeniu z Żelem Hialuronowym http://naturaliskosmetyki.pl/kwas-hialuronowy-roztwor-wielko-maloczasteczkowy-p-67.html – kroplę żelu wymieszać na dłoni z olejem, zaaplikować na skórę – dokładnie wmasować.
• odżywki do włosów
*olej nie posiada jednoznacznie ustalonego faktora SPF, dlatego nie może być stosowany jako jedyna ochrona przed promieniowaniem UV.
Bibliografia: 1. Oomah, D., Ladet, S., & Godfrey, D. (2000) Characteristics of raspberry (Rubus idaeus L.) seed oi 2. Dokumentacja surowca 3. Timothy Heeg Bernard G. Lager "Berry Oils and Products" |